Troosten
In mijn
vorige blog heb ik het gehad over de verschillende manieren waarop we ons geliefd voelen. Het kennen van elkaars type en de wil om daar rekening mee te houden is - samen met
prijzen - belangrijk voor het onderhouden van je relatie. Vandaag wil ik daar nog een derde manier aan toe voegen om de onderlinge communicatie te verbeteren.
Als we ons verdrietig voelen, willen we getroost worden door onze partner. Net als bij het uiten en ontvangen van liefde, zijn er ook hierbij verschillende typen te onderscheiden. Hieronder heb ik ze weer kort weergegeven. Gebruik ze als leidraad om te bepalen wat jij en wat je partner het prettigst vindt.
Als we verdrietig zijn of ons gekwetst voelen, is het belangrijk om elkaars taal te spreken. Eén verkeerd woord of gebaar - ook als het vanuit liefde gegeven wordt - voelt op dat moment al snel als een afwijzing en werkt dus averechts. Dit geldt overigens ook andersom. Ook als we het gevoel hebben dat de ander de troost die we bieden, niet wil ontvangen, voelen we dat vaak als afwijzing. Om te voorkomen dat dit escaleert is het belangrijk om - naast het (h)erkennen van elkaars troost-taal - tijdens het troosten goed bij je kern/de Stilte te blijven, zodat je je niet te veel laat meeslepen met de energieën van de ander en de situatie. Als je niet goed weet hoe je dit (direct) doet, doe dan onder het troosten een mindfulness- of meditatieoefening.
Troost-talen
- Luisteren
Je wilt het liefst praten als je verdrietig bent of iets lastig vindt, zonder directe input van je partner. En als je even stil valt, dan mag het best stil blijven. Geen oplossingen, antwoorden, analyses en acties. Alleen je partner zijn/haar tijd.
Als je partner van dit type is, dan hoef - moet - je niets anders te doen dan stil en open luisterend bij hem/haar te zitten tot de lucht weer geklaard is. Luisteren betekent overigens niet dat je helemaal stil bent; af en toe laten weten dat je luistert of een aanmoediging als 'fijn dat je dit deelt', of 'wil je er nog wat meer over vertellen' is ook belangrijk!
- Oplossingen geven
Je wil het liefst concrete oplossingen horen en zien. Aan sympathie heb je niets. Je hebt meestal een voorkeur voor één van de volgende soort oplossingen: je wilt opties, ideeën en strategieën horen; je ziet het liefst dat je partner direct actie onderneemt; of je hebt het liefst een financiële oplossing.
Als je partner van dit type is, kom dan met zo veel mogelijk ideeën, stel samen een stappenplan op, betaal een rekening, trek aan wat touwtjes, of trakteer op een luxe diner om de zinnen wat te verzetten.
- Optimisme
Je wil het liefst horen dat alles (uiteindelijk) goed komt. Een beetje overdrijven mag daarbij best. De redenen om op te geven zijn wel duidelijk, de redenen om door te gaan veel minder.
Als je partner van dit type is, geef hem/haar dan vooral hoop. Zeg letterlijk dat alles goed komt, of bied (tegen)scenario’s die dat uitdragen.
- Pessimisme
Je kalmeert als je samen rustig het gebied van de grootste catastrofe kan verkennen. Je wil niet alleen zijn in je angsten, maar zien dat je partner er ook is als de ergste opties uit mochten komen.
Als je partner van dit type is, lach dan niets weg, maar ga kalm mee in de afwegingen van je partner en breng misschien zelfs een of twee gevaren naar voren.
- Knuffelen
Als je verdriet voelt, is het belangrijkste dat je de troostende nabijheid van een ander lichaam voelt. Dat iemand je stil maar stevig vasthoudt zodat jij veilig de pijn kan voelen.
Als je partner van dit type is, houdt hem/haar dan gewoon vast. Neem hiervoor de tijd. Zeg er eventueel wat kalmerende woorden bij, of streel zijn/haar rug.
Bovenstaande lijst kan een goed hulpmiddel zijn, maar is natuurlijk een grove vereenvoudiging van de echte wereld. Wees dus vooral ook nieuwsgierig naar elkaar. Praat over wat je prettig vindt en wat je nodig hebt. Kijk hoe jullie elkaar en andere mensen troosten. Ontdek elkaars wereld! En niet alleen op het gebied van troosten, maar op alle gebieden van het leven! Dat voorkomt niet alleen de noodzaak voor mij om nog meer van dit soort lijstjes-blogs te maken, het maakt je leven en relatie(s) dynamisch en levend!