Vrouwenquotum
Afgelopen tijd is er veel te doen over een vrouwenquotum: bedrijven worden gedwongen om meer vrouwen in de top aan te nemen. Dat klinkt goed, maar wat willen we eigenlijk met zo'n quotum bereiken? Oppervlakkig bekeken, gaat het om gelijkheid tussen man en vrouw; dat statistisch gezien de samenstelling van besturen - voor een bepaald kenmerk, in dit geval geslacht - gelijk wordt aan die van de samenleving. Maar lost zo'n dwingende maatregel ook geslachtsongelijkheid op? En hebben we er eigenlijk wat aan als op bepaalde posities gelijke aantallen mannen en vrouwen werken?
Wat er voor mij achter dit hele gebeuren lijkt te zitten, is een onvrede met de huidige - op mannelijke waarden gebaseerde - samenleving; een zoektocht naar een meer gebalanceerde samenleving dus. Helpt het dan om daarvoor meer vrouwen op topposities te plaatsen? Brengt dat echt een verandering in de samenleving?
Wat ik meen te zien, is dat het egocentrisme, de hebzucht, uitbuiting en ongelijkheid alleen maar toeneemt, ondanks dat er nu al meer vrouwen op beleidsbepalende posities zitten dan voorheen. Wat ik zie is dat veel van die vrouwen daar functioneren als man; met vooral hun mannelijke energie, in een mannelijke organisatie.
En de samenleving heeft - naar mijn mening - juist behoefte aan meer vrouwelijke energie (m/v/x). De oplossing zit dan dus niet in het benoemen van vrouwen op topposities binnen (de huidige) bedrijven, maar op het anders waarderen van vrouwelijke - en dus ook mannelijke - eigenschappen.
We hebben behoefte aan meer bedrijven en mensen die zich niet zo richten op macht en zelfverrijking; op omzet, groei, winst en bonussen op korte termijn. Maar eerder op 'hoe draag ik bij', 'wat kan ik geven', 'hoe kan ik de ander ondersteunen'; de klant, de werknemer, de samenleving, de aarde. Op een overheid die deze kernwaarden ondersteunt. Op een samenleving die deze waarden waardeert. Op mensen die ze prioriteit geven; in de samenleving, in hun werk, bij zichzelf.
Een bijkomend effect van deze verandering zal ongetwijfeld zijn dat er een evenwichtigere verdeling qua geslacht komt in de top van bedrijven. Niet omdat er vanuit een mannelijke energie een verplichting is opgelegd, maar omdat er vanuit de samenleving een behoefte aan is.
En zoals gewoonlijk zal de verandering moeten komen van jou en mij. Welke energie vind jij belangrijk? Waar ligt voor jou de balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie? En handel je daar naar? Kijk je alleen naar je eigen gedrag, of ook bijvoorbeeld naar de bedrijven waar je werkt of klant bent?