Concentratie

Is concentreren lastig voor je, weet dan dat je daarin niet alleen staat.

We hebben het steeds drukker en verdelen daarom onze aandacht vaak over meerdere dingen tegelijk, of worden continue afgeleid door de bliepjes op laptop en telefoon. Op een ongecontroleerde manier springt onze aandacht van het ene naar het andere. We trainen op deze manier de hele dag door verdeelde aandacht en afleiding.

Zo lijkt multitasking tijdwinst op te leveren, maar het tegendeel is eerder waar. Het zorgt bovendien alleen maar voor (meer) stress. Door je op één ding te concentreren, wordt je veel rustiger en ontstaat er meer overzicht, waardoor je taken sneller kunt afronden. Zo verlopen meetings bijvoorbeeld veel soepeler en sneller als iedereen er met zijn aandacht bij is.

Concentratie is kort gezegd de mogelijkheid om je aandacht voor langere tijd op één ding tegelijk te richten. De oplossing voor concentratieproblemen ligt dan ook voor de hand: het trainen van de aandachtspier om zich op één ding te richten, het tegenovergestelde dus van verdeelde aandacht.

De methode bij uitstek om dit te doen is meditatie. Het maakt daarbij niet uit of je je aandacht op een brandende kaars richt, je ademhaling, een denkbeeldige appel of 'de ruimte die alles omringt'. Belangrijkste is dat je je op een ontspannen manier ergens op richt. En elke keer als je merkt dat je aandacht naar iets anders is afgedwaald, breng je hem rustig terug.

Elke ochtend 20 minuten mediteren zorgt al voor een toename van je concentratievermogen, maar als je de resterende 16 uur die je op een dag wakker bent, gebruikt om de verdeelde aandacht te trainen, dan is het effect natuurlijk beperkt.

In de ideale situatie train je de hele dag door met het focussen van de aandacht. Maar dat valt - zeker in het begin - nog niet mee. Kies daarom liever een paar vaste activiteiten over de dag waar je mee wilt oefenen.

Mindfulness-oefeningen kunnen daarbij een goede inspiratiebron zijn. En dan bedoel ik niet dat je de hele dag door één rozijntje moet bestuderen.

Je kan bijvoorbeeld als je loopt je aandacht bij de zolen van je voeten houden, of als je eet bij de smaken en beweging van je mond. Datzelfde geldt voor tandenpoetsen. En geef degene met wie je praat eens je volledige aandacht, ongeacht of het je partner, een klant of die vervelende collega is.

Zo zijn er talloze mogelijkheden om het aandacht richten te oefenen. Zorg er daarbij wel voor dat je er plezier in houdt. Alleen dat al maakt het leven prettiger en je houdt het bovendien veel gemakkelijker vol!

Privacy, cookies & reclame
e f