10.000 uur
Een tijdje geleden deelde iemand bij een meditatiebijeenkomst dat ze had gelezen dat het 10.000 uren kost om expert op een bepaald gebied te worden en hoe deze regel haar helpt om vaak en lang te mediteren. Sinds die tijd hoor ik het regelmatig terug, dus blijkbaar helpt het meer mensen om zich te motiveren!
Als je mediteren ziet als het leren van een vaardigheid - bijvoorbeeld als het rustig blijven zitten, wat er ook in je belevingswereld opkomt - of het trainen van de 'aandachtspier' om zich te richten op een 'meditatie-object', dan zit er enige waarheid in deze regel. Hoe meer je dat doet, hoe gemakkelijker het je afgaat.
Als 10 jaar lang, 3 uur per dag mediteren je echter ontmoedigt, dan kan je er ook anders naar kijken.
De 10.000 uur regel is geïntroduceerd door Malcolm Gladwell in zijn boek Outliers in 2008 en wordt in populaire (zelf)hulpboeken regelmatig aangehaald. Gladwell baseerde zich vooral op een onderzoek van Anders Ericsson onder een groep violisten op een academie. Bij nadere beschouwing blijkt die 10.000 uur te gaan om het gemiddelde aantal uur dat een student op 20 jarige leeftijd had gemaakt. Grofweg de helft had dus minder uren gemaakt, de andere helft meer. En er is niet gekeken naar hoe goed ze waren.
Later onderzoek onder schaakspelers die de Meester-titel hadden bereikt, kwam tot de volgende conclusie: 728 tot 16.120 uur om de titel te bereiken. En hierin zijn mensen die al hun hele leven proberen dit niveau te halen, niet meegenomen.
Een enorme variatie in uren dus. Er blijken namelijk veel verschillende factoren een rol te spelen bij het leren van een vaardigheid. Eén daarvan is inderdaad de studietijd, maar daarbij is vooral ook de kwaliteit van de uren van belang, niet persé het aantal. Zo doet bij meditatie één minuut volledige aandacht geven aan het moment veel meer dan een uur (half)bewust wegdromen in gedachten of een prettig (vredig, liefdevol, bliss) gevoel.
Naast het leren van een vaardigheid kan je mediteren ook zien als het omgekeerde, namelijk het stoppen met aangeleerde vaardigheden - de aangenomen gewoonten en overtuigingen van je geest - en het daardoor tot rust komen in je natuurlijke staat van zijn.
Je natuurlijke staat is niet iets wat je traint om ooit te bereiken, het is wat je (nu al) bent. Om daarin te rusten hoef je niets anders te doen dan te stoppen met het volgen van de patronen van je mind. Het is dan ook veel meer een keuze. Een keuze die je misschien soms even vergeet. En dan train je weer even je oude patronen, tot je opnieuw kiest daarmee te stoppen.
Als je voor deze benadering kiest, dan kan meditatie je helpen bij het (opnieuw) kiezen en weer vertrouwd raken met wie je bent. Welke benadering je ook kiest, mediteren is dus altijd goed! En daarmee ook dat wat je motiveert het te doen ;)